CTET English Important Questions

CTET English Important Questions

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Today, we are providing you CTET English Important Questions which help you to evaluate your performance by solving these questions regularly. On daily basis, we will try to provide a variety of study material for the English language or English Pedagogy section. These questions will help you a lot to prepare well in the language section in every teaching competitive exam like CTET, HTET exam, KVS, DSSSB, NVS, UPTET, etc.

Note: On this website, we share that Content those are already stored somewhere else on the internet and is not a part of this website. Our website does not carry any responsibility for them. If your copyrighted material has been indexed by our site and you want this material to be removed then contact us immediately. We will remove it in 48 hours. 

Here we provide some CTET English Important Questions with answers. Which may help you for better preparation for CTET & State TET exams.

CTET English Important Questions

  1. Read the given poem and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. 
    Remnants Left Behind
    A leaf detaching
    Herself from a tree
    Strong winds howling
    Catching in a gale
    Just won’t let her be.
    A ship sailing on an ocean
    Being bashed by heavy winds
    Forcing her to dry land
    Seeking asylum once again.
    Footprints in the sand
    Leaving behind positive thoughts
    Until the tide rushes in
    And everything is lost.
    Remnants of two lovers
    Once, so young, and bold
    Signatures etched on a heart
    A love story never told.
  1. The poet’s message here is about the power of 
    1. Human love that is permanent 
    2. nature that can create or destroy 
    3. the sea over human life 
    4. human being over nature
  2. “……..just won’t let her be ……” uses ……..as the poetic device. 
    1. smile 
    2. personification 
    3. fallacy 
    4. exaggeration 
  3. In the phrase “……..seeking asylum”, ‘asylum’ here means
    1. port 
    2. shore 
    3. beach 
    4. cliff 
  4. “……Footprints in the sand ………” symbolises 
    1. false images 
    2. brief lives 
    3. short memories 
    4. patterns on the sand 
  5. The line “Remnants of two lovers ……” suggests to the reader that the lovers 
    1. had died together at sea 
    2. have decided to spend their lives together 
    3. are no longer in love with each other 
    4. are now separated from each other 
  6. In “…… signatures etched on a ….”, ‘etched’ means 
    1. chipped 
    2. scratched 
    3. engraved 
    4. cut 
Directions (Q. Nos. 7 – 10) Answer the following questions by selecting the most appropriated option.
  1. The ‘acquired system’ or ‘acquisition’ of a language is the
    1. formal skills development
    2. subconscious process of learning
    3. input-output process
    4. self-monitoring of learning
  2. Language teachers have to do a ‘needs analysis’ of their students to
    1. measure their learning ability
    2. find out students’ interest in the choice of language
    3. compare the achievement levels among the students
    4. evaluate their existing competence
  3. The ‘question’ How will I achieve my teaching goal”, in the design of a language instruction, which helps the teacher to ‘keep the lesson on target’ is/are the
    1. objectives
    2. methodology
    3. evaluation
    4. documentation
  4. What are some of the features of a good listening task ?
    1. Simple and easily completed in a large class
    2. Gives clues and supports completion of the task.
    3. Inexpensive to administer for a large number of students
    4. Has variety of tasks to be chosen from by students

Solutions

  1. Ans.(b)
    Sol. The poet’s message is about the power of nature that can create and destroy.
  2. S2. Ans.(b)
    Sol. Personification is used here.
  3. S3. Ans.(a)
    Sol. In the poem, ‘asylum’, means port.
  4. S4. Ans.(c)
    Sol. ‘……..Footprints in the sand ……..” symbolises short memories.
  5. S5. Ans.(c)
    Sol. “Remnants of two lovers ……” suggests to the reader that the lovers are no longer in love with each other.
  6. S6. Ans.(c)
    Sol. Here, ‘etched’ means ‘engraved’.
  7. S7. Ans.(b)
    Sol. The acquired system or acquisition of a language is the s subconscious process of learning.
  8. S8. Ans.(d)
    Sol. Language teachers have to do a needs analysis of their students to evaluate their existing competence.
  9. S9. Ans.(a)
    Sol. The ‘question’ ‘How will I achieve my teaching goal’ in the design of a language instruction, which helps the teacher to keep the lesson on target are objectives.
  10. S10. Ans.(b)
    Sol. One of the features of a good listening task is that it gives clues and supports completion of the task.
  1. Communicative language teaching method in English lays stress on glving opportunities to learners to participate in purposeful take in the classroom as it promotes
    1. learners to encounter with real life situations.
    2. their written expression in the classroom.
    3. lenrners to minimize spelling and grammatical errors.
    4. the use of mother tongue freely in the classroom.
      ANS : 1
  2. Alka, a student of class III often makes a mistake between /sh/ and /s/, As a language teacher your Interpretation will be
    1. lt’s due to influence of her dialect or language.
    2. Alka’s pronunciation is not clear hence you will give her more practice.
    3. As a teacher you will ignore such silly mistakes.
    4. Alka is a careless student.
      ANS : 1
  3. Small kids at their initial stage love to move pen and pencil in to and fro or up and down position. This way of writing is
    1. scribbling
    2. invented writing
    3. zig-zag writing
    4. drawing
      ANS : 1
  1. Formative assessment helps in
    1. providing qualitative feedback to learners to improve.
    2. creating an environment where learners can compete with each other.
    3. engaging learners in meaningful tasks and preparing them for competitive exams.
    4. assessing a teacher’s efficiency in teaching.
      ANS : 1
  1. The study of meaning in a language is known as
    1. Linguistics
    2. Syntax
    3. Semantics
    4. Morphology
      ANS : 3
  2. The practice of grammatical structures in a controlled manner can be done by
    1. explaining the use of particular structures
    2. correcting wrong sentences produced by learners.
    3. gap-filling grammar exercises
    4. writing paragraphs and essays
      ANS : 3
  3. Which language skills are receptive?
    1. Listening & speaking
    2. Listening & reading
    3. Writing & listening
    4. Speaking & reading
      ANS : 2
  1. Which one of the following sentence is a result of error arising out of translation from our language to another ?
    1. Are you going by the train?
    2. The teacher is giving examination.
    3. The students are giving their examination.
    4. My joy knew no bounds
      ANS : 3
  2. A teacher wants to create a language rich environment in her class. She should :
    1. establish a language lab in her class.
    2. motivate parents to buy language games and activities.
    3. provide an opportunity where the language is seen, noticed and used by children.
    4. ask students to use only English while communicating in the class with peers.
      ANS : 3
  3. A teacher gives a task of dialogue completion to class V students. The role of this task in language learning will be
    1. teaching of structures
    2. the separation of spoken and written forms of language.
    3. to facilitate conversation by giving specific language practice using formulaic expressions.
    4. to provide frequent feedback only on grammatical errors.
      ANS : 3
  1. A teacher is telling a story with actions and gestures to class III students. After this she asked them to draw pictures on the story in groups. Why do you think she asked them to draw pictures on the story ?
    1. She wanted to assess their colouring and drawing skills.
    2. She had completed her lesson as per her lesson plan so, she engaged them in drawing.
    3. She wanted to assess their comprehension of the story.
    4. She wanted to see the participation of children while drawing.
      ANS : 3
  2. Grammar Translation method stresses on?
    1. Fluency
    2. Appropriateness
    3. Accuracy
    4. Listening skill
      ANS : 3
  1. BICS stands for
    1. Bilingual Integrated Content and Syllabus
    2. Bilingual Interdependent Course and Syllabus
    3. Basic Interrelated Communication Strategies
    4. Basic Interpersonal Communicative Skills
      ANS : 4
  1. While ‘evaluating students’ responses for reading comprehension, marks may be deducted for errors.
    1. grammatical
    2. syntactical
    3. content
    4. spelling
      ANS : 3
  2. Children can best learn a language when they have?
    1. Good textbook
    2. Proficient language teacher
    3. Inhibition
    4. Motivation
      ANS : 4
  1. In order to drive home the point that listening skills matter, students should be
    1. exposed to popular English films and reviewing them
    2. taken to the language lab once a week for practice and feedback
    3. allowed to listen to CD’s of poetry read aloud by well-known voice-artistes
    4. reminded that listening skill practics relate to real life
      ANS : 4
  2. Enriching the curriculum for learners who are gifted and talented
    1. give them leadership roles in class activities
    2. increase complexity of curriculum for them to experience a wider variety of language and opportunities for creativity
    3. promote them to a higher class so that they are exposed to a more difficult syllabus
    4. introduce a foreign language
      ANS : 2
  3. Language learners learn to do by doing. Which activity supports this observation?
    1. Opportunities to practice as it helps with habit formation
    2. Encourage the use of their mother tongue to promote better understanding of the meaning of a prescribed text
    3. Go from concrete to abstract texts
    4. The teacher models the writing and speaking styles which learners copy
      ANS : 1
  4. Skilled reading is
    1. progressive
    2. deliberate
    3. constructive
    4. imaginative
      ANS : 3
  5. Study of meaning in a language is known as?
    1. syntax
    2. semantics
    3. morphology
    4. linguistics
      ANS : 2
  1. Here is a list of tasks commonly included in a language classroom. Which of these sees children as active learners?
    1. Children work in groups to generate interpretations of a poem
    2. Children carefully memorise correct answers to questions on a poem
    3. Children write answers to questions given at the end of a poem
    4. Children carefully note down answers from the blackboard
      ANS : 1
  1. Before students start reading a story titled, ‘Brave Bitto’, the teacher initiates a discussion with them on ‘Bravery’. What is the teacher trying to achieve through this activity?
    1. Activate the previous knowledge of students
    2. Activate the intellectual stance of students
    3. Activate enthusiasm in students
    4. Activate the different stance in students
      ANS : 1
  1. Choose the correct spelling.
    1. Doesnt’
    2. Doesnt
    3. Doesn’t
    4. Does’nt
      ANS : 3
  2. Stephen Krashen’s theory of second language acquisition does not consist of
    1. the Natural Order Hypothesis
    2. the Input Hypothesis
    3. the Acquisition Learning Hypothesis
    4. the Learnability Hypothesis
      ANS : 4
  3. Dr. West method lays stress on…?
    1. Listening
    2. Speaking
    3. Reading
    4. Writing
      ANS : 3
  1. In learning a language, students’ talking time should be increased because
    1. they use the target language for various purposes
    2. teachers feel relaxed while students are talking
    3. they enjoy spending time talking with their friends
    4. they can learn the correct pronunciation from each other
      ANS : 1
  2. A diagnostic test in English will help the language teacher to identify
    1. intelligent learners in her class
    2. slow learners in her class
    3. learning difficulties the learner faces in English
    4. the topic which the learner has not learnt by heart
      ANS : 3
  3. The method of teaching English adopted at present in school curriculum is…?
    1. formative correlation approach
    2. functional communicative approach
    3. function corrective approach
    4. figurative comprehensive approach
      ANS:2
  1. While reading, a learner needs to
    1. guess the contextual meaning of new words to understand the text
    2. translate the written symbols into corresponding sounds to grasp their meaning
    3. perceive and decode letters in order to read words
    4. understand every word to grasp the meaning of the text
      ANS : 1
  2. A ‘listening stimulus’
    1. enables students to discuss a set of criteria which they prioritise to complete and present a task
    2. presents input to separate groups of students who gather again to share what they listened
    3. presents an information gap activity such as giving directions
    4. is listening to a good commentary to review it
      ANS : 3
  1. Language acquisition
    1. is a technique intended to simulate the environment in which children learn their native language
    2. is the memorisation and use of necessary vocabulary
    3. involves a systematic approach to the analysis and comprehension of grammar as well as to the memorisation of vocabulary
    4. refers to the process of learning a native or a second language because of the innate capacity of the human brain
      ANS : 1
  2. One of the challenges of ‘Behaviour Management in a senior class is
    1. teachers’ lack of self confidence
    2. students’ readiness to use the smart board
    3. student’s lack of self study skills
    4. teachers’ preference to conduct group rather than individual work
      ANS : 4
  3. In Computer Aided Instruction (CAI), the ‘simulation mode’ is where learners
    1. get problems which are solved by a process for trial and error
    2. experience real life systems and phenomena
    3. receive bits of information followed by questions with immediate feedback
    4. a series of exercises with repetition practice
      ANS : 2
  4. A teacher of class III finds that some students understand the concept more clearly when she explains them orally.
    Their learning style is
    1. aesthetic
    2. auditory
    3. visual
    4. kinesthetic
      ANS : 2
  5. A child got admission to a new school. The teacher was surprised to see that she would speak four languages fluently but could not speak in English.
    She is a
    1. linguist
    2. monolingual
    3. bilingual
    4. multilingual
      ANS : 4
  6. The study of how words combine to form phrases, phrases combine to form clauses and clauses join to make sentences in known as
    1. Colloquial
    2. Semantics
    3. Syntax
    4. Collocation
      ANS : 3
  7. Q.31. A 2.5 year old child picks up his sibling’s book and looking at the pictures tells a story. The child is
    1. emergent story writer
    2. emergent writer
    3. emergent student
    4. emergent reader
      ANS : 1
  1. Remedial teaching as part of Formative Assessment means
    1. diagnosing and addressing gaps in learning
    2. teaching beyond the textbooks
    3. extra coaching by parents
    4. teaching for gifted students
      ANS : 1
  1. Which of the following statements is true?
    1. All formative tasks are meant for assessment
    2. Formative assessment, to be effective, must be conducted only after teaching a lesson
    3. While all formative tasks are meant for improving teaching-learning, some are used for assessment too
    4. Formative assessment helps us to grade students into good, average and poor
      ANS : 3
  1. Group project work helps in developing
    1. a high level of ambition to achieve
    2. collaboration, critical thinking and problem solving
    3. competition among learners to excel in academics
    4. good memory in the young learners
      ANS : 2
  1. A textbook describes a domestic scene which shows the father cooking in the kitchen, the mother coming home from work and their son sewing. What is the concept conveyed?
    1. Division of labour among sexes
    2. Work is worship
    3. Removing gender bias
    4. Dignity of labour
      ANS : 3
  2. Comprehensive evaluation refers to assessment of..?
    1. Co-curricular activities
    2. Academic subjects
    3. Both scholastics and co-scholastic areas
    4. Summative assessment text
      ANS : 3
  1. Language acquisition
    1. equires the memorisation and use of necessary vocabulary
    2. involves a systematic approach to the analysis and comprehension of grammar as well as to the memorisation of vocabulary
    3. refers to the process of learning a native or a second language because of the innate capacity of the human brain
    4. is a technique intended to simulate the environment in which children learn their native language
      ANS : 4
  1. In the word ‘scarce’, the phonetic transcription for ‘a’ is
    1. /e/
    2. /ea/
    3. /ie/
    4. /ae/
      ANS : 4
  1. Constructivism is a theory where students
    1. study a variety of dissimilar samples and draw a well founded conclusion
    2. form their own understanding and knowledge of the world, through experiencing things and reflecting on those experiences
    3. are facilitated by the teacher and use a variety of media to research and create their own theories
    4. construct their own learning aids, thereby gaining hands-on experience
      ANS : 2
  2. The teacher’s role is shifting from “sage on the stage” to “guide on the side”. Technology integration helps this process when
    1. systems store more data and administer tests individually to students
    2. students actively search for and explore answers instead of receiving standard inputs
    3. easy retrieval of large quantities of stored data is used to facilitate preparation of notes
    4. assessment of students’ online inputs is done quickly without supervision, at any time
      ANS : 2
  3. In Class II, sharing stories, familiar experiences, and interests, employing gestures where appropriate, is a sub-skill of function.
    1. reading
    2. listening
    3. speaking
    4. writing
      ANS : 3
  4. “Some research has shown that developing students native language skills leads to higher scores academically over the long term in English.”
    A bilingual class would be characterized by
    1. the use of students native language in the second language class
    2. revision work one in the native language
    3. more guided translation activities, individual/collaborative
    4. the re-formulation of concepts, structure use in the native language
      ANS : 3
  5. The teacher and student/s discuss a topic and the former starts the conversation by asking a question then the student/s respond by giving examples and explanations. The speaking assessment here is to grade how well students
    1. speak fluently and creatively
    2. process information and respond appropriately
    3. express themselves
    4. respond in an appropriate tone and express themselves fluently and accurately
      ANS : 2
  1. Which of the following is the highest level of cognitive ability?
    1. Knowing
    2. Understanding
    3. Evaluating
    4. Analyzing
      ANS : 3
  2. A person, who is a fluent speaker, is likely to possess
    1. Logico-mathematical ability
    2. Bodily-kinesthetic ability
    3. Musical ability
    4. Verbal-linguistic ability
      ANS : 4
  3. The structural approach advocates
    1. resorting to fluency
    2. selection and gradation of material
    3. assessing learners’ performance using mother tongue
    4. using mother tongue
      ANS : 2
  4. During the process of language learning, students lack confidence in their pronunciation. How can one overcome this?
    1. Providing scope for special activities with the help of language experts for removing speaking defects
    2. Correcting mistakes immediately
    3. Reading aloud in the classroom
    4. Organising play like tasks in which children can talk to one another
      ANS : 4
  1. Langauge is not
    1. instinctive
    2. social
    3. arbitrary
    4. symbolic
      ANS : 1
  2. The most important aspect of an effective language classroom is to provide learners with an opportunity to
    1. interact
    2. interfere
    3. assess
    4. imitate
      ANS : 1
  3. Shalini , a visually challenged child in Class IV, does not have any text in braille. How can a teacher facilitate her in reading the English textbook?
    1. She may arrange and give the audio CD of the textbook to the child
    2. Instead of focussing on this single child, she may use her energy in teaching the remaining class
    3. She may ask her parents to look after their child
    4. She may ask the principal to arrange a special teacher for her
      ANS : 1
  4. A teacher after completing a chapter asks the students some questions to review their learning and check their understanding. The questions she is asking will be based on
    1. lower-order thinking skills
    2. hyper-order thinking skills
    3. higher-order thinking skills
    4. middle-order thinking skills
      ANS : 3
  5. The teacher tells a story about animals. Children make animals noises every time they hear the name of the animals. It is
    1. reading approach
    2. total physical response
    3. communicative language teaching
    4. grammar translation
      ANS : 2
  6. “In the backyard, the dog barked and howled at the cat” is an example of
    1. complex compound sentence
    2. simple sentence
    3. sentence fragment to
    4. complex sentence
      ANS : 2
  1. Reading skill can be develop best by
    1. doing quizzes and playing word games
    2. writing answers to question on text
    3. focusing on the use of word from context in the text
    4. doing vocabulary exercises
      ANS : 3
  1. Literature for children is considered as a/an reading.
    1. additional burden on
    2. authentic source of
    3. hindrance material for
    4. inspirational source of
      ANS : 2
  1. Using ‘realia’ in the language class means bringing
    1. real life situations to communicate.
    2. real objects as teaching aids.
    3. realistic objectives and targets for the learners.
    4. real level of child’s learning to the knowledge of parents.
      ANS : 2
  1. Active vocabulary consists of words which are
    1. used occasionally
    2. difficult to pronounce
    3. used frequently
    4. phonological and lexical
      ANS : 3
  2. A text that requires students to scan in order to understand and analyse the writer’s message and purpose could be
    1. an encyclopedic extract
    2. a newspaper headline
    3. a set of instructions to assemble a device
    4. a poem
      ANS : 4
  3. Learning a new language after puberty leads to of a foreign language.
    1. difficulty in acquisition
    2. normal acquisition
    3. greater mastery
    4. loss of mastery
      ANS : 1

Also Read

About Author
Yogesh Ashiwal
Yogesh Ashiwal
My name is Yogesh Ashiwal. I live in a village Reengus, Sikar. I am 19 years old I am doing a degree course in Bachelor of Computer Applications(BCA).

Leave a Comment