Machine Input Output Reasoning Practice Questions

machine input output

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Machine Input Output | Machine Input Output Reasoning Questions | Reasoning Practice Question

Study the following information carefully and answer the given question.

1. INPUT: Train Car Airplane Ship Bus Cycle Autorickshaw
Step1: Train Ship Car Airplane Bus Cycle Autorickshaw
Step2: Train Ship Cycle Car Airplane Bus Autorickshaw
Step3: Train Ship Cycle Car Bus Airplane Autorickshaw
Step4: Train Ship Cycle Car Bus Autorickshaw Airplane

Step 4 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: Diver Actor Astronaut Engineer Therapist Sportsperson Doctor
Step1: Therapist Diver Actor Astronaut Engineer Sportsperson Doctor
Step2: Therapist Sportsperson Diver Actor Astronaut Engineer Doctor
Step3: Therapist Sportsperson Engineer Diver Actor Astronaut Doctor
Step4: Therapist Sportsperson Engineer Doctor Diver Actor Astronaut
Step5: Therapist Sportsperson Engineer Doctor Diver Astronaut Actor

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps does it take to get the final output?
Ans: 5 steps.

Ques2. What is the 3rd word from the right in Step 4?
Ans. Engineer.

Ques3 What will be step 2?
Ans. Step2: Therapist Sportsperson Diver Actor Astronaut Engineer Doctor.

Ques4. What is the position of the word “Astronaut” from the left in Step 3?
Ans.  2nd from left

2. INPUT: 56 72 33 98 12 15 29 49
Step1: 12 56 72 33 98 15 29 49
Step2: 12 15 56 72 33 98 29 49
Step3: 12 15 29 56 72 33 98 49
Step4: 12 15 29 33 56 72 98 49
Step5: 12 15 29 33 49 56 72 98

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 74 32 45 90 21 77 80 82
Step1: 21 74 34 45 90 77 80 82
Step2: 21 34 74 45 90 77 80 82
Step3: 21 34 45 74 90 77 80 82
Step4: 21 34 45 74 77 90 80 82
Step5: 21 34 45 74 77 80 90 82
Step6: 21 34 45 74 77 80 82 90

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps does it take to get the final output?
Ans. 6 steps.

Ques2. What is the position of the “82” from right in step 2?
Ans. 8th from right.

Ques3. What is the 6th word from the left in step 5?
Ans. 45

Ques4. What will be step 3?
Ans. Step3: 21 34 45 74 90 77 80 82

3. INPUT: Herb 30 Shrub 10 Grass 20 40 Tree Planter 50
Step 1: 10 Herb 30 Shrub 20 40 Tree Planter 50 Grass
Step 2: 10 20 30 Shrub 40 Tree Planter 50 Grass Herb
Step 3: 10 20 30 40 Shrub Tree 50 Grass Herb Planter
Step 4: 10 20 30 40 50 Tree Grass Herb Planter Shrub
Step 5: 10 20 30 40 50 Grass Herb Planter Shrub Tree

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 11 55 Green Blue Red 33 Orange 22 44 Pink
Step 1: 11 22 55 Green Red 33 Orange 44 Pink Blue
Step 2: 11 22 33 55 Red Orange 44 Pink Blue Green
Step 3: 11 22 33 44 55 Red Pink Blue Green Orange
Step 4: 11 22 33 44 55 Red Blue Green Orange Pink
Step 5: 11 22 33 44 55 Blue Green Orange Pink Red

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps does it take to get the final output?
Ans. 5 steps.

Ques2. What is the second word/number in step 2 from right?
Ans. 22.

Ques3. What is the output of step2?
Ans. Step 2: 11 22 33 55 Red Orange 44 Pink Blue Green.

Ques4. What is the third number/word from left in step3?
Ans. Blue.

4.INPUT: 62 97 38 74 55 12 86 45 68 22
Step1: 13 62 97 38 74 55 86 45 68 22
Step2: 39 13 62 97 74 55 86 68 23 46
Step3: 56 39 13 97 74 86 68 23 46 63
Step4: 69 56 39 13 97 86 23 46 63 75
Step5: 87 69 56 39 13 23 46 63 75 98

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT:  88 59 28 94 37 75 15 64 71 48
Step1: 16 88 59 94 37 75 64 71 48 29
Step2: 38 16 88 59 94 75 64 71 29 49
Step3: 60 38 16 88 94 75 71 29 49 65
Step4: 72 60 38 16 88 94 29 49 65 76
Step5: 89 72 60 38 16 29 49 65 76 95

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps does it take to get the final output?
Ans. 5 steps.

Ques2. What is the second number in step 4 from right?
Ans. 65.

Ques3. What is the output of step5?
Ans. Step5: 89 72 60 38 16 29 49 65 76 95

Ques4. What is the third number from left in step1?
Ans. 59.

5. INPUT: All Day 74 Night 36 25 68 For
Step1: All 74 Day Night 36 25 68 For
Step2: All 74 Day Night 36 25 68 For
Step3: All 74 Day 68 Night 36 25 For
Step4: All 74 Day 68 For Night 36 25
Step5: All 74 Day 68 For 36 Night 25

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: War 50 And Peace 41 13 Now 24
Step1: And War 50 Peace 41 13 Now 24
Step2: And 50 War Peace 41 13 Now 24
Step3: And 50 Now War Peace 41 13 24
Step4: And 50 Now 41 War Peace 13 24
Step5: And 50 Now 41 Peace War 13 24
Step6: And 50 Now 41 Peace 24 War 13

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps does it take to get the final output?
Ans. 6 steps.

Ques2. How many elements are there between now and war between in step5?
Ans. 2(41, peace).

6. INPUT: What 42 Has 54 Also 18 Not 12 Gone 26
Step1: 12 What 42 Has 54 18 Not Gone 26 Also
Step2: 18 12 What 42 Has 54 Not 26 Also Gone
Step3: 26 18 12 What 42 54 Not Also Gone Has
Step4: 42 26 18 12 What 54 Also Gone Has Not
Step5: 54 42 26 18 12 Also Gone Has Not What

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: Fly 92 High 48 Bird 74 Tree 62 Green
Step1: 48 Fly 92 High 74 Tree 62 Green 56 Bird
Step2: 56 48 92 High 74 Tree 62 Green Bird Fly
Step3: 62 56 48 92 High 74 Tree Bird Fly Green
Step4: 74 62 56 48 92 Tree Bird Fly Green High
Step5: 92 74 62 56 48 Bird Fly Green High Tree

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which element is exactly between “92” and “74” in step3?
Ans. High.

Ques2. In which step the elements “48 92 Tree” found in the same order?
Ans. In step4.

Ques3. In step5, “92” is related to “tree” and “74” is related to “high”.
In the same way “62” is related to?
Ans. Green.

Ques4. How many steps does it take to get the final output?
Ans. 5 steps.

7. INPUT: Same 30 Ticket Dear 35 28 Winter 46 Ink 53 74 Alright
Step1: Winter 74 Same 30 Ticket Dear 35 28 46 Inks 53 Aright
Step2: Winter 74 Ticket 53 Same 30 Dear 35 28 46 Ink Alright
Step3: Winter 74 Ticket 53 Same 46 30 Dear 35 28 Ink Alright
Step4: Winter 74 Ticket 53 Same 46 Dear 35 30 28 Ink Alright
Ster5:  Winter 74 Ticket 53 Same 46 Dear 35 Alright 30 28 Ink
Sterp6: Winter 74 Ticket 53 Same 46 Dear 35 Alright 30 Ink 28

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: Election 55 Intel 89 Outside Tear 27 75 Until Clear 59 Peace 16
Step1: Tear 89 Election 55 Intel Outside 27 75 Until Clear 59 Peace 16
Step2: Tear 89 Peace 75 Election 55 Intel Outside 27 Until Clear 59 16
Step3: Tear 89 Peace 75 Clear 59 Election 55 Intel Outside 27 Until 16
Step4: Tear 89 Peace 75 Clear 59 Election 55 Intel 27 Outside Until 16
Step5: Tear 89 Peace 75 Clear 59 Election 55 Intel 27 Outside Until 16

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which word would be at the fifth position from the left in Step5?
Ans. Clear.

Ques2. Which step number would be the following output
“Tear 89 Peace 75 Clear 59 Election 55 Intel Outside 27 Until 16”.
Ans.  Step3.

Ques3. How many words/ numbers are there between “89” and “intel” in step3?
Ans. Seven words/ numbers.

Ques4.  How many steps does it take to get the final output?
Ans. 5 steps

8. INPUT: Apple 42 16 Egg 34 Fan Grapes 25 91 Horse
Step1: Horse Apple 42 16 Egg 34 Fan Grapes 25 19
Step2: Horse Grapes Apple 16 Egg 34 Fan 25 19 24
Step3: Horse Grapes Fan Apple 16 Egg 25 19 24 43
Step4: Horse Grapes Fan Apple 16 Egg 19 24 43 52
Step5: Horse Grapes Fan Apple Egg 19 24 43 52 61

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: Ant 43 17 Eagle 24 Forest Gun 25 81 House
Step1: House Ant 43 17 Eagle 24 Forest Gun 25 18
Step2: House Gun Ant 17 Eagle 24 Forest 25 18 34
Step3: House Gun Forest Ant 17 Eagle 25 18 34 42
Step4: House Gun Forest Ant 17 Eagle 18 34 42 52
Step5: House Gun Forest Ant Eagle 18 34 42 52 71

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which element comes exactly between ‘17’ and ‘25’ in step3 of the given input?
Ans. Eagle.

Ques2. If in the second step ‘17’ interchanges its position with ‘25’ and ‘Gun’ also interchanges its position with “Forest” then which element will be the second from the left?
Ans. Forest.

Ques3. What combinations represent the first two and the last two elements in step4 of the given input??
Ans. House Gun 42 52.

Ques4. Which element is the third to the left of the one which eighth from the left in step3 of the given input?
Ans. 17.

9. NPUT: 23 Kite Animation 64 National 71 58 Operation Venue 96 Element 15
Step1: Operation 23 Kite Animation 64 National 71 Venue 96 Element 15 58
Step2: Element Operation 23 Kite Animation National 71 Venue 96 15 58 64
Step3. Animation Element Operation 23 Kite National 71 Venue 15 58 64 96
Step4: 15 Animation Element Operation 23 kite National 71 58 64 96 Venue
Step5: 23 15 Animation Element Operation Kite 71 58 64 96 Venue National
Step6: 71 23 15 Animation Element Operation 58 64 96 Venue National Kite

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT:  Adventure 59 36 Sample 81 Internet Bridge 14 Load 47 Uniform 62
Step1: Uniform Adventure 59 36 Sample 81 Internet Bridge Load 47 62 14
Step2: Internet Uniform Adventure 59 Sample 81 Bridge Load 47 62 14 36
Step3: Adventure Internet Uniform 59 Sample 81 Bridge Load 47 14 36 62
Step4: 47 Adventure Internet Uniform 59 81 Bridge Load 14 36 62 Sample
Step5: 59 47 Adventure Internet Uniform 81 Bridge 14 36 62 Sample Load
Step6: 81 59 47 Adventure Internet Uniform 14 36 62 Sample Load Bridge

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which elements come exactly between “Uniform” and “Bridge” in step5?
Ans. 81.

Ques2. What combination represents the first two and the last two elements of step6?
Ans. 81, 59, Load, Bridge.

Ques3. Which elements come between “59” and “Bridge” in step2?
Ans. Sample, 81.

Ques4. Which step are the elements “Bridge Load 47 14” found in the same order?
Ans. Step3.

10. Input: hard 27 nut 14 impossible 54 to 86 crack 62
Step1:54 hard 27 nut 14 impossible 86 crack 62 to
Step2:86 54 hard 27 14 impossible crack 62 to nut
Step3:14 86 54 hard 27 crack 62 to nut impossible
Step4:62 14 86 54 27 crack to nut impossible hard
Step5:27 62 14 86 54 to nut impossible hard crack

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

Input: deeds 39 for 96 humanity 75 give 27 pleasure 62
Step1: 75 deeds 39 for 96 humanity give 27 62 pleasure
Step2: 96 75 deeds 39 for give 27 62 pleasure humanity
Step3: 62 96 75 deeds 39 for 27 pleasure humanity give
Step4: 27 62 96 75 deeds 39 pleasure humanity give for
Step5: 39 27 62 96 75 pleasure humanity give for deeds

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which of the following element is third to the left of the fifth element from the right end in step3?
Ans. 75.

Ques2. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?
1. For-27
2. Pleasure-75
3. 96-deeds
4. 62-give
Ans. 96-deeds.

Ques3. In which of the steps, 96 is seen exactly between 62 and 75 for the first time?
Ans. Step1.

Ques4. Which of the following is second to the right of ’39’ in step 4?
Ans. Humanity.

11. INPUT: developer 76 carpenter 53 duster 61 per 24 storekeeper 38 
Step1: 26 developer 76 carpenter 53 duster 61 storekeeper 38 per
Step2: 40 26 developer 76 carpenter 53 61 storekeeper per duster
Step3: 51 40 26 developer 76 61 storekeeper per duster carpenter
Step4: 59 51 40 26 76 storekeeper per duster carpenter developer
Step5: 78 59 51 40 26 per duster carpenter developer storekeeper

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: flip 64 championship 37 internship 29 Philip 71 companionship 55
Step1:27 64 championship 37 internship Philip 71 companionship 55 flip
Step2: 35 27 64 championship internship 71 companionship 55 flip Philip
Ster3: 53 35 27 64 championship 71 companionship flip Philip internship
Step4: 66 53 35 27 71 companionship flip Philip internship championship
Step5: 69 66 53 35 27 flip Philip internship championship companionship

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. In which of the following steps “internship 71” is seen in the same sequence for the first time?
Ans. Step2.

Ques2. How many words are to the right of ’27’ in step 4?
Ans. Six.

Ques3. What is the difference between the highest and the lowest numbers of step 3?
Ans. Highest number = 71
Lowest number = 27
So, difference 71-27= 44.

Ques4. Which of the following elements is fourth to the left of ‘internship’ in step 5?
Ans. 35.

Ques5. Which of the following elements is/are between ‘internship’ and ‘flip’ in step 2?
Ans. 71, companionship, 55.

12. INPUT: fire 76 for 53 fauna 14 favor 27 freedom 36
Step1: 78 fauna fire for 53 14 favor 27 freedom 36
Step2: 51 favor 78 fauna fire for 14 27 freedom 36
Step3: 38 freedom 51 favor 78 fauna fire for 14 27
Step4: 25 fire 38 freedom 51 favor 78 fauna for 14
Step5: 16 for 25 fire 38 freedom 51 favor 78 fauna

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: prison 24 pirates 61 proxy 70 prone 53 prejudice 17
Step1: 72 prejudice prison 24 pirates 61 proxy prone 53 17
Step2: 59 pirates 72 prejudice prison 24 proxy prone 53 17
Step3: 51 prison 59 pirates 72 prejudice 24 proxy prone 17
Step4: 26 prone 51 prison 59 pirates 72 prejudice proxy 17
Step5: 15 proxy 26 prone 51 prison 59 pirates 72 prejudice

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What is step 3 of the given input?
Ans. Step3: 51 prison 59 pirates 72 prejudice 24 proxy prone 17.

Ques2. What is the third to the right of the one which is third from the left end in step1?
Ans. 61.

Ques3. What comes exactly between ‘prone’ and ‘pirates’ in step 4?
Ans. 51 prison 59.

Ques4. In which of the following steps ‘prison 59 pirates’ is seen in the same sequence for the first time?
Ans. Step3.

Ques5. What is the difference between the sum of all the prime numbers and the sum of all the even numbers in step 2?
Ans. Sum of all prime number in step2 = 59 + 53 + 17 = 129
Sum of all even number in step2 = 74 + 24 = 96
The difference between the sum of all the prime numbers and the sum of all the even numbers in step 2 is 129 – 96 = 33.

13. INPUT: fruit 29 frozen 71 vegetable 46 cultivation 39 fertilizers 52
Step1: 52 fruit 29 frozen 71 vegetable 46 cultivation 39 fertilizers
Step2: 52 fertilizers fruit 29 frozen 71 vegetable 46 cultivation 39
Step3: 52 fertilizers 71 fruit 29 frozen vegetable 46 cultivation 39
Step4: 52 fertilizers 71 cultivation fruit 29 frozen vegetable 46 39
Step5:  52 fertilizers 71 cultivation 46 fruit 29 frozen vegetable 39
Step6: 52 fertilizers 71 cultivation 46 vegetable fruit 29 frozen 39
Step7: 52 fertilizers 71 cultivation 46 vegetable 29 fruit frozen 39
Step8: 52 fertilizers 71 cultivation 46 vegetable 29 frozen fruit 39
Ster9: 52 fertilizers 71 cultivation 46 vegetable 29 frozen 39 fruit

Step 9 is the last step of the given arrangement as per the rules follow in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: roam 12 countries 37 travelling 59 across 63 globe 94
Step1: 12 roam countries 37 travelling 59 across 63 globe 94
Step2: 12 travelling roam countries 37 59 across 63 globe 94
Step3. 12 travelling 63 roam countries 37 59 across globe 94
Step4. 12 travelling 63 countries roam 37 59 across globe 94
Step5. 12 travelling 63 countries 37 roam 59 across globe 94
Step6. 12 travelling 63 countries 37 across roam 59 globe 94
Step7. 12 travelling 63 countries 37 across 94 roam 59 globe
Step8. 12 travelling 63 countries 37 across 94 globe roam 59
Step9. 12 travelling 63 countries 37 across 94 globe 59 roam

Step 9 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. After completion of step III, how many more steps are needed to reach the final output?
Ans. 6.

Ques2. What is the fourth to the right of the second element from the left end in step III?
Ans. 37.

Ques3. How many words are there between the third element from the left end and the second element from the right end in step 7?
Ans. Three.

Ques4. What is the third to the left of ‘across’ in the final output?
Ans. 63.

Ques5. What is step 3?
Ans. Step3:2 travelling 63 roam countries 37 59 across globe 94.

Blood Relation | Consanguinity Solved Examples

14. INPUT: 88 25 68 56 58 83 94
Step1: 88 68 25 56 58 83 94
Step2: 88 68 94 25 56 58 83
Step3: 88 68 94 58 25 56 83
Step4: 88 68 94 58 83 25 56
Step5: 88 68 94 58 83 56 25

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 38 71 26 93 37 44 54
Step1: 93 38 71 26 37 44 54
Step2: 93 38 37 71 26 44 54
Step3: 93 38 37 54 71 26 44
Step4: 93 38 37 54 71 44 26

Step 4 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will be required to complete the arrangement ‘38 71 26 93 37 44 54’?
Ans. 4.

Ques2. What would be the input step for the arrangement whose step IV is ‘75 49 63 45 53 16 26 41’?
Ans. Can’t be determined.

Ques3. What will be step III of the input ‘87 37 54 98 46 29’?
Ans. 98 87 29 46 37 54.

Ques4. What will be step III of the input ‘87 37 54 98 46 29’?
Ans. 76 84 29 55 90 72.

Ques5. What will be step ‘95 77 49 56 82 37’ of the input ‘82 49 56 77 95 37’?
Ans. 4.

16. INPUT: 88 25 68 56 58 83 94
Step1: 88 68 25 56 58 83 94
Step2: 88 68 94 25 56 58 83
Step3: 88 68 94 58 25 56 83
Step4: 88 68 94 58 83 25 56
Step5: 88 68 94 58 83 56 25

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 38 71 26 93 37 44 54
Step1: 93 38 71 26 37 44 54
Step2: 93 38 37 71 26 44 54
Step3: 93 38 37 54 71 26 44
Step4: 93 38 37 54 71 44 26

Step 4 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will be required to complete the arrangement ‘38 71 26 93 37 44 54’?
Ans. 4.

Ques2. What would be the input step for the arrangement whose step IV is ‘75 49 63 45 53 16 26 41’?
Ans. Can’t be determined.

Ques3. What will be step III of the input ‘87 37 54 98 46 29’?
Ans. 98 87 29 46 37 54.

Ques4. What will be step III of the input ‘87 37 54 98 46 29’?
Ans. 76 84 29 55 90 72.

Ques5. What will be step ‘95 77 49 56 82 37’ of the input ‘82 49 56 77 95 37’?
Ans. 4.

16. INPUT: daily 79 do diverse 57 14 dear 86 63 domain 42 dog
Step1: diverse daily 79 do 57 dear 86 63 domain 42 dog 41
Step2: domain diverse daily 79 do 57 dear 86 63 dog 41 24
Step3: daily domain diverse 79 do dear 86 63 dog 41 24 75
Step4: dear daily domain diverse 79 do 86 dog 41 do 75 36
Step5: dog dear daily domain diverse do 86 41 24 75 36 97
Step6: do dog dear daily domain diverse 41 24 75 36 97 68

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

Input: table 63 tour 19 typhoon 72 25 to tea 48 tablet 56
Step1. typhoon table 63 tour 72 25 to tea 48 tablet 56 91
Step2. tablet typhoon table 63 tour 72 to tea 48 56 91 52
Step3: table tablet typhoon 63 tour 72 to tea 56 91 52 84
Step4:  tour table tablet typhoon 63 72 to tea 91 52 84 56
Step5: tea tour table tablet typhoon 72 to 91 52 84 56 36
Step6: to tea tour table tablet typhoon 91 52 84 65 36 27

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. If in the last step ‘2’ is added to each of the odd numbers and ‘1’ is subtracted from each of the even numbers, then how many numbers multiple of ‘3’ will be formed?
Ans. 2.

Ques2. Which element comes exactly between ‘typhoon’ and ‘tour’ in Step III of the given input?
Ans. 63.

Ques3. Which element is fourth to the left of one which is ninth from the left end in the second last step?
Ans. Typhoon.

Ques4.  What combinations represent the sixth and eighth elements in Step II of the given input from the left end?
Ans. 72 and tea.

Ques5. If Step IV, ’72’ interchange its position with ‘table’ and ‘typhoon’ also interchanges its position with ’91’ then which element will be to the immediate right of ’91’?

Ans. 63.

17. INPUT: racecar 7 mom 12 16 earth 9 noon 5 union
Step1: mom racecar 7 12 16 earth noon 5 union 9
Step 2: mom 5 7 12 16 earth noon union racecar 9
Step 3: mom 5 earth 16 7 noon union 12 racecar 9
Step 4: mom 5 earth 16 noon 7 union 12 racecar 9

Step 4 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: Rotator 9 Wow 14 18 Orange 11 Radar 5 Unit
Step1: wow rotator 9 14 18 orange radar 5 unit 11
Step2: wow 5 9 14 18 orange radar unit rotator 11
Step3: wow 5 orange 18 9 radar unit 14 rotator 11
Step4: wow 5 orange 18 radar 9 unit 14 rotator 11

Step 4 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What combinations represent the third and fifth element from the left end in Step III of the given input?
Ans. Orange, 9.

Ques2. If in the third step,”9″ interchanges its position with ’14’ and ‘Orange’ also interchanges its position with “rotator” then which element will be to the immediate right of ’18’?
Ans. 14.

Ques3.  Which element is fifth to the right of the one which is eighth from the right in Step II of the given Input?
Ans. Unit.

Ques4.  Which element comes exactly between ‘9’ and ’18’ in Step II of the given Input?
Ans. 14.

Ques5. In which step are the elements ‘5 9 14 18 Orange’ found in the same order?
Ans. Step2.

18. INPUT: faster 24 and 37 rapid 61 progressive 18 requirement 85 building 93
Step1: 24 faster and 37 rapid 61 progressive 18 requirement 85 building 93
Step2: 24 progressive faster and 37 rapid 61 18 requirement 85 building 93
Step3: 24 progressive 61 faster and 37 rapid 18 requirement 85 building 93
Step4: 24 progressive 61 requirement faster and 37 rapid 18 85 building 93
Step5: :24 progressive 61 requirement 18 faster and 37 rapid 85 building 93
Step6: 24 progressive 61 requirement 18 building faster and 37 rapid 85 93
Step7: :24 progressive 61 requirement 18 building 37 faster and rapid 85 93
Step8: 24 progressive 61 requirement 18 building 37 faster 93 and rapid 85
Step9: 24 progressive 61 requirement 18 building 37 faster 93 rapid and 85
Step10: 24 progressive 61 requirement 18 building 37 faster 93 rapid 85 and

Step 10 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: technology 47 transfer 26 rate 72 achieving 51 extra 91 version 32
Step1: 32 technology 47 transfer 26 rate 72 achieving 51 extra 91 version
Step2: 32 technology 51 47 transfer 26 rate 72 achieving extra 91 version
Step3: 32 technology 51 transfer 47 26 rate 72 achieving extra 91 version 
Step4: 32 technology 51 transfer 26 47 rate 72 achieving extra 91 version
Step5: 32 technology 51 transfer 26 achieving 47 rate 72 extra 91 version
Step6: 32 technology 51 transfer 26 achieving 72 47 rate extra 91 version
Step7: 32 technology 51 transfer 26 achieving 72 version 47 rate extra 91
Step8: 32 technology 51 transfer 26 achieving 72 version 91 47 rate extra
Step9: 32 technology 51 transfer 26 achieving 72 version 91 extra 47 rate

Step 9 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps are needed to reach the final output?
Ans. 9.

Ques2. What is the fourth to the left of ’47’ in step6?
Ans. Transfer.

Ques3. In which of the following steps “version 91 47 rate” is seen in the same sequence?
Ans. Step8.

Ques4. What comes exactly between 51 and 91 in step 3?
Ans. Rate.

Ques5. What is seventh from the right end in the final output?
Ans. Achieving.

19. INPUT: 79 create history 88 imagined 94 every 63 leader 96
Step1: 88 79 create history imagined 94 63 leader 96 every
Step2: 88 79 96 history imagined 94 63 leader every create
Step3: 88 79 96 history imagined 94 63 every create leader
Step4:  88 79 96 94 imagined 63 every create leader history
Step5: 88 79 96 94 63 every create leader history imagined

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.
INPUT: never 42 leaved 39 important object 53 46 anyplace 74
Step1: 39 42 leaved important object 53 46 anyplace 74 never
Step2: 39 74 42 important object 53 46 anyplace never leaved
Step3: 39 74 46 42 important 53 anyplace never leaved object
Step4: 39 74 46 53 42 important never leaved object anyplace
Step5: 39 74 46 53 42 never leaved object anyplace important

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will be required to complete the given input?
Ans. 5.

Ques2. What steps will be the last step of the given inputs?
Ans. Step5: 39 74 46 53 42 never leaved object anyplace important.

Ques3. What will be on the immediate right of ‘Important’ in step3?
Ans. 53.

Ques4. How many element(s) will be there between ‘74’ and ‘leaved’ in Step4?
Ans. Five (46, 53, 42, important, never).

Ques5. What is the position of ‘Object’ in step5?
Ans. Eighth from the left and third from right.

20. INPUTt: 781 vsskt 651 ltsk 486 deef 351 jklm 581 tuvw
Step1: 351 781 vsskt 651 ltsk 486 jklm 581 tuvw deef
Step2: 651 351 781 vsskt ltsk 486 581 tuvw deef jklm
Step3: 581 651 351 781 vsskt 486 tuvw deef jklm ltsk
Step4:  781 581 651 351 vsskt 486 deef jklm ltsk tuvw
Step5: 486 781 581 651 351 deef jklm ltsk tuvw vsskt

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules follow in the given step find out the appropriate step for the given input.
Input: 555 cat 651 dog 481 gold 231 modi 631 ruchi
Step1: 231 555 651 dog 481 gold modi 631 ruchi cat
Step2: 631 231 555 651 481 gold modi ruchi cat dog
Step3: 651 631 231 555 481 modi ruchi cat dog gold
Step4: 481 651 631 231 555 ruchi cat dog gold modi
Step5: 555 481 651 631 231 cat dog gold modi ruchi

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. In which step we will get the following output?
“651 631 555 231 481 modi ruchi cat dog gold.”
Ans. There is no such step.

Ques2. If in step 4 ‘651’ is related to ‘231’ & ‘555’ is related to ‘cat’, then following the same pattern ‘631’ is related to _______
Ans. 555.

Ques3. What is the correct position of ‘ruchi’ in the 4th step?
Ans. Sixth from left and fifth from right.

Ques4. In step 5 which of the following word or number is 3rd to the right of the word/number which is 2nd to the right of ‘651’?
Ans. Gold.

Ques5. How many steps will be required to complete the given input?
Ans. 5.

21. INPUT: variety 35 spices 21 for 79 good 54 taste 46
Step1: for variety 35 spices 21 79 good 54 taste 46
Step2: good for variety 35 spices 79 54 taste 46 21
Step3: taste good for variety 35 spices 54 46 21 79
Step4: spices taste good for variety 54 46 21 79 35
Step5: variety spices taste good for 46 21 79 35 54

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: strong 64 relation 25 depends 38 on 53 base 45
Step1: on strong relation 25 depends 38 53 base 45 64
Step2: base on strong relation 25 depends 53 45 64 38
Step3: strong base on relation depends 53 45 64 38 25
Step4: depends strong base on relation 45 64 38 25 53
Step5: relation depends strong base on 64 38 25 53 45

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What represents the fifth element from the left end in step 4 and the fourth element from the right end in step2 respectively?
Ans. Relation, 53.

Ques2. What is the difference of the odd numbers that come between ‘strong’ and ‘base’ in step 1?
Ans. Odd number comes between strong and base in step 1 are 25, 53
Difference= 53 – 25 = 28.

Ques3. Which elements is third to the left of fourth element from right end in step3?
Ans. Relation.

Ques4. What is the sum of the numbers that are towards the right of ‘base’ in step1?
Ans. 109.

22. INPUT: manage 46 time 23 work 13 create 78 explore 43 universe 84
Step1: work manage 46 time 23 create 78 explore 43 universe 84 13
Step2: universe work manage 46 time create 78 explore 43 84 13 23
Step3: time universe work manage 46 create 78 explore 84 13 23 43
Step4: manage time universe work create 78 explore 84 13 23 43 46
Step5: explore manage time universe work create 78 13 23 43 46 84
Step6: create explore manage time universe work 13 23 43 46 84 78

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: require 51decade 22 build 10 trust 32 once 84 shattered 45
Step1: trust require 51 decade 22 build 32 once 84 shattered 45 10
Step2: shattered trust require 51 decade build 32 once 84 45 10 22
Step3: require shattered trust 51 decade build once 84 45 10 22 32
Step4: once require shattered trust decade build 84 45 10 22 32 51
Step5: decade once require shattered trust build 84 10 22 32 51 45
Step6: build decade once require shattered trust 10 22 32 51 45 84

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What is the third to the left of ’51’ in step 3?
Ans. Require.

Ques2. What is the sum of the numbers that come between ‘trust’ and ‘once’ in step 2?
Ans. Number comes between trust and once in step 2 are 51, 32
Sum = 51 + 32 = 83

Ques3. What is the output of step 5?
Ans. Step5: decade once require shattered trust build 84 10 22 32 51 45

Ques4. Which step is – “once require shattered trust decade build 84 45 10 22 32 51”?
Ans. Step4.

Ques5. What is the difference of 9th element from the right end in step3 and 8th element from left end in step 6?
Ans. 9th element from the right end in step 3 is 51
8th element from left end in step 6 is 22
Difference = 51 – 22 = 29.

23. INPUT: letters received box post office
Step1: received letters box post office
Step2: received letters office box post
Step3: received letters office post box
Step4: box received letters office post
Step5: box letters received office post
Step6: box letters office received post
Step7: box letters office post received

Step 7 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: online recharge website pay less
Step1: recharge online website pay less
Step2: recharge website online pay less
Step3: recharge website online less pay
Step4: less recharge website online pay
Step5: less online recharge website pay
Step6: less online pay recharge website

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which is the second to the right of the fifth word from the right end in step3?
Ans. Online.

Ques2. “Less Recharge Website Online Pay” represents steps?
Ans. Step4.

Ques3. What is the final step of the output?
Ans. Step6: less online pay recharge website.

Ques4. Which is the second to the right of “Website” in step2?
Ans. Pay.

Ques5.  In which steps, Less is placed second to the left of Recharge?
Ans. Step5.

24. INPUT: toy 82 craft 73 artist 55 fragment 68 wrinkle 27
Step1: 27 82 craft 73 artist 55 fragment 68 wrinkle toy
Step2: 82 27 73 artist 55 fragment 68 wrinkle toy craft
Step3: 73 82 27 55 fragment 68 wrinkle toy craft artist
Step4: 55 73 82 27 fragment 68 toy craft artist wrinkle
Step5: 68 55 73 82 27 toy craft artist wrinkle fragment

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

Input: action 46 frog 67 jam 28 flatter 59 terrific 39
Step1: 28 action 46 frog 67 flatter 59 terrific 39 jam
Step2: 46 28 action 67 flatter 59 terrific 39 jam frog
Srep3: 39 46 28 67 flatter 59 terrific jam frog action
Step4: 67 39 46 28 59 terrific jam frog action flatter
Step5: 59 67 39 46 28 jam frog action flatter terrific

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What is the third to the left of ’39’ in step2?
Ans. Flatter.

Ques2. What is the position of “terrific” in step 4?
Ans. Sixth from left and right fifth from right.

Ques3. What is the difference between the second element from the right end in step 1 and the second element from the left end in step 2?
Ans. Second element from right end in step 1 = 39
second element from left end in step2 = 28
difference = 39 – 28 = 11.

Ques4. Which of the following words is towards the left of “jam” in step 4?
Ans. Terrific

Ques5. Which comes exactly between 39 and frog in the final output?
Ans. 28.

25. Input:  toy for 35 27 61 97 weight stroke
Step1: 61 toy for 35 27 97 weight stroke
Step2: 61 35 toy for 27 97 weight stroke
Step3: 61 35 27 toy for 97 weight stroke
Step4: 61 35 27 97 for toy weight stroke
Step5: 61 35 27 97 for stroke toy weight
Step6: 61 35 27 97 for stroke toy weight

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

Input:  73  jam  trim  29  31  clear  team  81
Step1: 31 73 jam trim 29 clear team 81
Step2: 31 81 73 jam trim 29 clear team
Step3: 31 81 73 29 jam trim clear team
Step4: 31 81 73 29 clear jam trim team
Step5: 31 81 73 29 clear jam team trim

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What will the position of ‘73’ in step3 of the given input?
Ans. 3rd from left and 6th from right.

Ques2. How many steps are required to complete the arrangement?
Ans. 5 steps.

Ques3. What will be the 4th term from the left end in step4?
Ans. 29.

Ques4. Had the term ‘31’ been replaced by ‘39’ in the given input, what will be the position of the term ‘39’ in step 1?
Ans. 3rd position.

Ques5. Which step has same output?
“31 81 73 29 clear jam trim team”
Ans. Step4.

26. Input: grief 37 myth 84 rubbish 53 constant 45 persistence 26
Step1: persistence 26 grief 37 myth 84 rubbish 53 constant 45
Step2: constant 37 persistence 26 grief myth 84 rubbish 53 45
Step3: rubbish 45 constant 37 persistence 26 grief myth 84 53
Step4: myth 53 rubbish 45 constant 37 persistence 26 grief 84
Step5: grief 84 myth 53 rubbish 45 constant 37 persistence 26

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

Input: label 51 rhythm 22 sabotage 82 complete 91 sufficiency 16
Step1: sufficiency 16 label 51 rhythm 22 sabotage 82 complete 91
Step2: rhythm 22 sufficiency 16 label 51 sabotage 82 complete 91
Step3: complete 51 rhythm 22 sufficiency 16 label sabotage 82 91
Step4: sabotage 82 complete 51 rhythm 22 sufficiency 16 label 91
Step5: label 91 sabotage 82 complete 51 rhythm 22 sufficiency 16

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What is the position of ‘sabotage’ with respect to ‘91’ in step 5?
Ans. Immediate right.

Ques2. What is the step 4?
Ans. Step4: sabotage 82 complete 51 rhythm 22 sufficiency 16 label 91

Ques3. Which of the following comes exactly between ‘complete’ and ‘sufficiency’ in step 3?
Ans. Rhythm.

Ques4. How many words are to the left of 51 in step 2?
Ans. 3 words (rhythm, sufficiency, label).

Ques5. What is the sum of the even numbers that come between ‘label’ and ‘sufficiency’ in step 5?
Ans. Even numbers that come between ‘label’ and ‘sufficiency’ are 82 and 22
Sum = 104.

syllogism practice questions with solutions

27. INPUT: only 93 one boy 42 is 59 taller 76 than 39 65
Step1: 65 only 93 one 42 is 59 taller 76 than 39 boy
Step2: 59 65 only 93 one 42 taller 76 than 39 boy is
Step3: 76 59 65 only 93 42 taller than 39 boy is one
Step4: 42 76 59 65 93 taller than 39 boy is one only
Step5: 93 42 76 59 65 than 39 boy is one only taller
Step6: 39 93 42 76 59 65 boy is one only taller than

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: are 26 32 they for 90 made 72 each 64 other 53
Step1: 64 26 32 they for 90 made 72 each other 53 are
Step2: 53 64 26 32 they for 90 made 72 other are each
Step3: 72 53 64 26 32 they 90 made other are each for
Step4: 32 72 53 64 26 they 90 other are each for made
Step5: 90 32 72 53 64 26 they are each for made other
Step6: 26 90 32 72 53 64 are each for made other they

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which word/number would be at fifth position from right end in step 4?
Ans. Other.

Ques2. What is the step 3?
Ans. Step3: 72 53 64 26 32 they 90 made other are each for

Ques3. Which step number should be the following output?
“90 32 72 53 64 26 they are each for made other”.
Ans. Step 5.

Ques4. What word/number would be at the 7th position from left end in step 3?
Ans. 90.

Ques5. How many steps are required to get final output?
Ans. 6.

28. INPUT: day 74 night 36 25 68 all for
Step1: all day 74 night 36 25 68 for
Step2: all 74 day night 36 25 68 for
Step3: all 74 day 68 night 36 25 for
Step4: all 74 day 68 for night 36 25
Step5: all 74 day 68 for 36 night 25

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: war 50 and peace 41 13 now 24
Step1: and war 50 peace 41 13 now 24
Step2: and 50 war peace 41 13 now 24
Step3: and 50 now war peace 41 13 24
Step4: and 50 now 41 war peace 13 24
Step5: and 50 now 41 peace war 13 24
Step6: and 50 now 41 peace 24 war 13

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will require to complete the rearrangement?
Ans. 6 step.

Ques2. “bond 86 goal 12 33 like high 46”
What will be step7?
Ans. Step3: bond 86 goal 12 33 like high 46
Step4: bond 86 goal 46 12 33 like high
Step5: bond 86 goal 46 high 12 33 like
Step6: bond 86 goal 46 high 33 12 like
Step7: bond 86 goal 46 high 33 like 12
So, step 7 will be bond 86 goal 46 high 33 like 12.

Ques3. Step2: car 73 18 25 wear 49 long for
What will be the input?
Ans. Can’t be determined.

Ques4. Input: mind new 27 35 19 59 own tower
What step will be the last step?
Ans. Step1: mind 59 new 27 35 19 own tower
Step2: mind 59 new 35 27 19 own tower
Step3: mind 59 new 35 own 27 19 tower
Step4: mind 59 new 35 own 27 tower 19              
So, step 4 will be the last step.

Ques5. Step 4: dear 63 few 51 16 29 yes now
How many more steps will require to complete the arrangement?
Ans. Step4: dear 63 few 51 16 29 yes now
Step5: dear 63 few 51 now 16 29 yes
Step6: dear 63 few 51 now 29 16 yes
Step7: dear 63 few 51 now 29 yes 16
So, 3 more steps will be require to complete the arrangement.

29. INPUT: 245 316 436 519 868 710 689
Step1: 710 316 436 519 868 245 689
Step2: 710 316 245 519 868 436 689
Step3: 710 316 245 436 868 519 689
Step4: 710 316 245 436 519 868 689

Step 4 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 544 653 325 688 461 231 857
Step1: 231 653 325 688 461 544 857
Step2: 231 325 653 688 461 544 857
Step3: 231 325 461 688 653 544 857
Step4: 231 325 461 544 653 688 857
Step5: 231 325 461 544 653 857 688

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1: how many steps will be require to get the final output?
Ans. 5 steps.

Ques2. What is the last step?
Ans. Step5: 231 325 461 544 653 857 688

Ques3. What number would be at the 5th position from left end in step 3?
Ans. 653.

Ques4. What is the position of ‘857’ with respect to ‘688’ in step 5?
Ans. Immediate left.

Ques5. What is the sum of even number in step2?
Ans. Even numbers in step 2 are: 688 and 544
Sum = 1232.

30. INPUT: 90 please 60 10 open 55 35 the 78 19 door 15 90
Step1: 90please 60 10 open 55 35 the 78 19 door 15
Step2: 90 door please  60 10 open 55 35 the 78 19 15
Step3: 90 door 78 please 60 10 open 55 35 the 19
Step4: 90 door 78 60 please 10 open 55 35 the 19 15
Step5: 90 door 78 60 open please 10 55 35 the 19 15
Step6: 90 door 78 60 open 55 please 10 35 the 19 15
Step7: 90 door 78 60 open 55 35 please 10 the 19 15
Step8: 90 door 78 60 open 55 35 please 19 10 the 1
Step9: 90 door 78 60 open 55 35 please 19 15 10 the
Step10: 90 door 78 60 open 55 35 please 19 15 the 10

Step 10 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 67 yes 42 19 today 90 18 never 54 32 go 10
Step1: 90 67 yes 42 19 today 18 never 54 32 go 10
Step2: 90 go 67 yes 42 19 today 18 never 54 32 10
Step3: 90 go 67 54 yes 42 19 today 18 never 32 10
Step4: 90 go 67 54 never yes 42 19 today 18 32 10
Step5: 90 go 67 54 never 42 yes 19 today 18 32 10
Step6: 90 go 67 54 never 42 32 yes 19 today 18 10
Step7: 90 go 67 54 never 42 32 today yes 19 18 10
Step8: 90 go 67 54 never 42 32 today 19 yes 18 10
Step9: 90 go 67 54 never 42 32 today 19 18 yes 10

Step 9 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will require to complete the rearrangement?
Ans. 9 steps.

Ques2. What will be step 3?
Ans. Step3: 90 go 67 54 yes 42 19 today 18 never 32 10

Ques3. 18 is placed in which place in step 5?
Ans. 10th from right and 3rd from right.

Ques4. What word/number would be at the 7th position from the left end in step 3?
Ans. 19.

Ques5. Which of the following comes exactly between ‘go’ and ‘42’ in step 6?
Ans. 54.

31. INPUT: 654 765 321 408 910 298
Step1: 298 654 765 321 408 910
Step2: 298 765 654 321 408 910
Step3: 298 765 654 408 321 910
Step4: 298 765 654 408 910 321

Step 4 is the last step of the given arrangement as per the rules follow in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 123 456 789 543 432 623
Step1: 789 123 456 543 432 623
Step2: 789 456 123 543 432 623
Step3: 789 456 543 123 432 623
Step4: 789 456 543 623 123 432
Step5: 789 456 543 623 432 123

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1: which step will be 789 456 543 123 432 623?
Ans. Step 3.

Ques2. How many steps will be required to get the final output?
Ans. 5 steps.

Ques3. What will be the last step for the input?
Ans. Step5: 789 456 543 623 432 123

Ques4. What will be the position of 123 in step3?
Ans. 4th from right and 3rd from right.

Ques5. How many numbers between 456 and 123 in step 4?
Ans. 2 (543, 623).

32. INPUT: 36 24 maintain 87 safe distance 60 12 with other 98 cars
Step1: cars 36 24 maintain 87 safe distance 60 with other 98 12
Step2: 24 cars 36 maintain 87 safe 60 with other 98 12 distance
Step3: maintain 24 cars 87 safe 60 with other 98 12 distance 36
Step4: 60 maintain 24 cars 87 safe with 98 12 distance 36 others
Step5: safe 60 maintain 24 cars with 98 12 distance 36 other 87
Step6: 98 safe 60 maintain 24 cars 12 distance 36 others 87 with

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: weight 34 93 and 14 density 84 concept to 49 74 be understood 56
Step1: and weight 34 93 density 84 concept to 49 74 be understood 56 14
Step2: 34 and weight 93 density 84 concept to 49 74 understood 56 14 be
Step3: concept 34 and weight 93 density 84 to 74 understood 56 14 be 49
Step4: 56 concept 34 and weight 93 84 to 74 undrestood 14 be 49 density
Step5: to 56 concept 34 and weight 93 84 understood 14 be 49 density
Step6: 84 to 56 concept 34 and weight 93 14 be 49 density 74 understood
Step7: weight 84 to 56 concept 34 and 14 be 49 density 74 understood 93

Step 7 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Find the 3rd step of the given input?
Ans. Step3: concept 34 and weight 93 density 84 to 74 understood 56 14 be 49

Ques2. In which step of the given input are the elements ‘weight 93 14 be’ found in the same order
Ans. Step 6.

Ques3. What is the position of ‘understood’ from the right end of the 4th step?
Ans. 5th.

Ques4. Which element is 6th to the left end of the last step?
Ans. 34.

Ques5. What is the position of ‘concept’ with respect to 14 in the 5th step?
Ans. 7th to the left.

33. INPUT: round 42 pot 25 16 blue 38 arrogant
Step1: pot round 42 25 16 blue 38 arrogant
Step2: pot round 25 16 blue 38 arrogant 42
Step3: pot blue round 25 16 38 arrogant 42
Step4: pot blue round 25 16 arrogant 42 38
Step5: pot blue round arrogant 25 16 42 38
Step6: pot blue round arrogant 16 42 38 25
Step7: pot blue round arrogant 42 38 25 16

Step 7 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: ear walking 10 23 above head 59 37 better 14 derivation 41
Step1: ear walking 10 23 above head 37 better 14 derivation 41 59
Step2: ear head walking 10 23 above 37 better 14 derivation 41 59
Step3: ear head walking 10 23 above 37 better 14 derivation 59 41
Step4: ear head above walking 10 23 37 better 14 derivation 59 41
Step5: ear head above walking 10 23 better 14 derivation 59 41 37
Step6: ear head above better walking 10 23 14 derivation 59 41 37
Step7: ear head above better walking 10 14 derivation 59 41 37 23
Step8: ear head above better walking 10 derivation 59 41 37 23 14
Step9: ear head above better walking derivation 10 59 41 37 23 14
Step10: ear head above better walking derivation 59 41 37 23 14 10

Step 10 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will be required to complete the above input?
Ans. 9 steps.

Ques2. How many elements are between ‘better’ and ‘derivation’ in step5?
Ans. 4 elements (walking, 10, 23, 14).

Ques3. What is the position of the ‘above’ with respect to 23 in step7?
Ans. 8th to the left.

Ques4. Which step would be the following output ‘ear head above better walking derivation 10 59 41 37 23 14’?
Ans. Step 8.

Ques5. What will be the 4th step for the given input?
Ans. Step4: ear head above walking 10 23 better 14 derivation 59 41 37.

34. INPUT: apple 28 narrow cell eagle 33 live own 41 jungle utility 53
Step1: cell narrow eagle 33 live own 41 jungle utility 53 apple 28
Step2: cell jungle narrow live own 41 utility 53 apple 28 eagle 33
Step3: cell jungle live narrow utility 53 apple 28 eagle 33 own 41
Step4: cell jungle live narrow apple 28 eagle 33 own 41 utility 53

Step 4 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: people tear copy eye 27 open 39 fear kitkat intel 20 arrive 46 help
Step1: copy people tear eye 27 open 39 fear kitkat intel 46 help arrive 20
Step2: copy fear people tear open 39 kitkat intel 46 help arrive 20 eye 27
Step3: copy fear help people tear open kitkat 46 arrive 20 eye 27 intel 39
Step4: copy fear help kitkat people tear arrive 20 eye 27 intel 39 open 46

Step 4 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will be required to complete the above arrangement of the input?
Ans. 4 steps.

Ques2. What will be the 7th from the right end in the last step?
Ans. 20.

Ques3. How many elements are there between fear and 46 in step 3?
Ans. 5 elements (help, people, tear, open, kitkat).

Ques4. What will be the sum of even numbers comes between ‘arrive’ and ‘intel’?
Ans. Even number between arrive and intel are 20
So, sum is 20.

Ques5. Which step would be the following input?
‘copy fear people tear open 39 kitkat intel 46 help arrive 20 eye 27,
Ans. step2.

35. INPUT: watch 46 22 83 bricks fall 36 hatch 18 1 good cake
Step1: 83 46 22 bricks fall 36 hatch 18 1 good cake watch
Step2: 1 83 46 22 bricks fall 36 18 good cake watch hatch
Step3: 46 1 83 22 bricks fall 36 18 cake watch hatch good
Step4: 18 46 1 83 22 bricks 36 cake watch hatch good fall
Step5: 36 18 46 1 83 22 bricks watch hatch good fall cake
Step6: 22 36 18 46 1 83 watch hatch good fall cake bricks

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPIUT: fun 89 at the 28 16 base camp 35 53 here
Step1: 89 fun at 28 16 base camp 35 53 here the
Step2: 16 89 fun at 28 base camp 35 53 the here
Step3: 53 16 89 at 28 base camp 35 the here fun
Step4: 28 53 16 89 at base 35 the here fun camp
Step5: 35 28 53 16 89 at the here fun camp base
Step6: 35 28 53 16 89 the here fun camp base at

Step 6 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which word/number would be at the 6th position from the left in step 2?
Ans. Base.

Ques2. How many steps are required to complete the given input?
Ans 6 steps.

Ques3. Which element would be 5th from the right end in step 4?
Ans. 35.

Ques4. What would be step 2?
Ans. Step2: 16 89 fun at 28 base camp 35 53 the here

Ques5. Which step would be the following output?
‘35 28 53 16 89 at the here fun camp base’.
Ans. Step 4.

36. INPUT: 48 245 182 26 99 542 378 297
Step1: 542 48 245 182 26 99 378 297
Step2: 542 26 48 245 182 99 378 297
Step3: 542 26 378 48 245 182 99 297
Step4:542 26 378 48 297 245 182 99
Step5:542 26 378 48 297 99 245 182

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 765 42 183 289 542 65 110 350
Step1: 765 42 542 183 289 65 110 350
Step2: 765 42 542 65 183 289 110 350
Step3: 765 42 542 65 350 183 289 110
Step4: 765 42 542 65 350 110 183 289
Step5: 765 42 542 65 350 110 289 183

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What will be the 4th step of the given input?
Ans. Step4: 765 42 542 65 350 110 183 289

Ques2. How many steps will be required to get the final output?
Ans. 5 steps.

Ques3. Which number would be at the 6th position from the left in step 2?
Ans. 289.

Ques4. Which step would be the following output?
‘65 350 183 289’.
Ans. Step 3.

Ques5. Which element would be 5th from the right end in step 4?
Ans. 65.

37. INPUT: above has worked but as marketing officer
Step1: above as has worked but marketing officer
Step2: above as but has worked marketing officer
Step3: above as but has marketing worked officer
Step4: above as but has marketing officer worked

Step 4 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: changed pattern based on the new syllabus
Step1: based changed pattern on the new syllabus
Step2: based changed new pattern on the syllabus
Step3: based changed new on pattern the syllabus
Step4: based changed new on pattern syllabus the

Step 4 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. How many steps will be required for the given input?
Ans. 4 steps.

Ques2. What is the position of ‘pattern’ from left end instep 2?
Ans. 4th.

Ques3. What will be the 3rd step of the given input?
Ans. Step3: based changed new on pattern the syllabus

Ques4. Which step would be the following output?
‘new on pattern’.
Ans. step 3.

Ques5. How many elements are there between ‘changed’ and ‘the’ in step 3?
Ans. 3 elements (new, on, pattern).

38. INPUT: say die 42 96 get 39 kit 67
Step1: 96 say die 42 get 39 kit 67
Step2: 96 die say 42 get 39 kit 67
Step3: 96 die 39 say 42 get kit 67
Step4: 96 die 39 say 67 42 get kit
Step5: 96 die 39 say 67 get 42 kit

Step 5 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 76 from 48 super itself 56 18 went
Step1: 76 from 18 48 super itself 56 went
Step2: 76 from 18 went 48 super itself 56
Step3: 76 from 18 went 56 48 super itself
Step4: 76 from 18 went 56 itself 48 super

Step 4 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. Which word/number would be at the 6th position from the left in step 2?
Ans. Super.

Ques2. How many steps are required to complete the given input?
Ans 4 steps.

Ques3. Which element would be 5th from the right end in step 4?
Ans. 56.

Ques4. What would be step 2?
Ans. Step2: 76 from 18 went 48 super itself 56

Ques5. Which step would be the following output?
‘76 from 18 went 56 itself 48 super’.
Ans. step4.

39. INPUT: west 45 28 83 bunch find 39 hut 12 8 guy cool
Step1: 83 45 28 bunch find 39 hut 12 8 guy cool west
Step2: 8 83 45 28 bunch find 39 12 guy cool west hut
Step3: 45 8 83 28 bunch find 39 12 cool west hut guy
Step4: 12 45 8 83 28 bunch 39 cool west hut guy find
Step5: 39 12 45 8 83 28 bunch west hut guy find cool
Step6: 28 39 12 45 8 83 west hut guy find cool bunch

Step 6 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: 32 thirty days from now 56 87 24 23 shop
Step1: 87 32 days from now 56 24 23 shop thirty
Step2: 23 87 32 days from now 56 24 thirty shop
Step3: 56 23 87 32 days from 24 thirty shop now
Step4: 24 56 23 87 32 days thirty shop now from
Step5: 32 24 56 23 87 thirty shop now from days

Step 5 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What is the third step?
Ans. Step3: 56 23 87 32 days from 24 thirty shop now

Ques2. In step 3, what is at second to the right of 5th from right?
Ans. Thirty.

Ques3. Which word/number would be at the 6th position from the left in step 4?
Ans. Days.

Ques4. What will be the sum of even numbers that comes between ‘now’ and ‘shop’ in step1?
Ans. even number between now and shop are 56, 24
Sum = 80.

40. INPUT: shoot 86 23 under 44 best oat 75
Step1: 75 shoot 86 23 under 44 best oat
Step2: 75 23 shoot 86 under 44 best oat
Step3: 75 23 86 shoot under 44 best oat
Step4: 75 23 86 44 shoot under best oat
Step5: 75 23 86 44 oat shoot under best
Step6: 75 23 86 44 oat under shoot best
Step7: 75 23 86 44 oat under best shoot

Step 7 is the last step of the given arrangement as per the rules followed in the given step find out the appropriate step for the given input.

INPUT: wife 23 step 56 87 orange ice 22
Step1: 87 wife 23 step 56 orange ice 22
Step2: 87 23 wife step 56 orange ice 22
Step3: 87 23 56 wife step orange ice 22
Step4: 87 23 56 22 wife step orange ice
Step5: 87 23 56 22 ice wife step orange
Step6: 87 23 56 22 ice orange wife step
Step7: 87 23 56 22 ice orange step wife

Step 7 is the last step of the given arrangement
Now, based on the above example answer some questions:

Ques1. What is the 2nd step?
Ans. 87 23 wife step 56 orange ice 22.

Ques2. Which is the last step?
Ans. 7 (Step7: 87 23 56 22 ice orange step wife).

Ques3. Which is following step?
’87 23 56 22 ice wife step orange’.
Ans. Step 5.

Ques4. Which word/number would be at the 4th position from the righIcwt in step5?
Ans. Ice.

Also Read

About Author
KHUSHBU JANGIR
KHUSHBU JANGIR
I am Khushbu Jangir from Ismailpur, Chirawa . I'm 20 years old. Currently, I'm doing my BCA from University of engineering and management(UEM). I'm interested in writing and apart from writing want to move to a place where I can improve my skills and experience and in a position where my skills and experience work for me.

Leave a Comment